dinsdag 2 september 2014

Gouden Eeuw anno nu!

Iedereen is inmiddels wel in het vernieuwde Rijksmuseum geweest denk ik, ik kan er in ieder geval geen genoeg van krijgen. Vooral het schilderij 'Stilleven met vergulde bokaal' van Willem Claesz Heda vind ik echt prachtig. Die rijk gedecoreerde tafel, zo mooi!


Het inspireerde me om een nieuwe kleurenkaart te ontwikkelen. Onze ode aan een geweldige periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De subtiele verstilde tinten zijn uitermate geschikt voor de hedendaagse interieurs.  We hebben daar uiteraard onze eigen draai aan gegeven.
In het mooie kasteel Middachten in het Gelderse De Steeg hebben we samen met Wulf van de Pol (Violier at Home) een eigen rijk gedecoreerde tafel gemaakt en op de foto gezet, daaruit is onze nieuwe kleurenkaart 'Gouden Eeuw' ontstaan.De lichte kleuren waaronder het subtiele ‘Oud Hollandsche witjes’ en het frisse ‘Citrus’ staan in contrast met donkere tinten zoals het warme ‘Spelt’, het grijsgroene ‘Damast’ en het sleets blauwe “Glas’. In combinatie met de glamourkleuren 'Tin' en natuurlijk 'Goud' ontstaan contrasten die een verrassend resultaat opleveren. Al deze kleuren vormen een goede basis voor elke interieurstijl. Van strak design tot en met warm landelijk, klassiek en vintage. Onze vertaling van de Gouden Eeuw naar het wonen van nu. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden!

Gouden Eeuw in interieurs van nu

Maar niet alleen de kleuren uit de Gouden Eeuw beïnvloeden het hedendaagse interieur. Er is in onze woonkamers nog veel terug te vinden uit de interieurs van toen. Wat te denken van porselein, het witte goud deed in de 16e eeuw zijn intrede en daarmee natuurlijk ook de porseleinkasten. De motieven op het porselein zijn overigens ook weer helemaal terug! Op het schilderij van De Hooch neemt een zeer rijkelijk versierde kast een belangrijke positie in. Op de mooie kast zien we twee Delfts blauwe vazen staan. Het aardewerk uit Delft was vooral in de tweede helft van de Gouden Eeuw bijzonder populair. Dutch Designers Front hebben voor Moooi een hele leuke moderne variant met Delfts Blauw gemaakt, 'Blow Away Vase'!
De kroonluchter is misschien wel het mooiste voorbeeld. Op ieder schilderij wel terug te vinden maar ook veel ontwerpers hebben een kroonluchter in hun collectie. Zoals deze Zeppelin die Marcel Wanders ontwierp voor het merk Flos.
In de loop van de zeventiende eeuw werden meubels steeds meer een kunstobject. Op het schilderij van Stroebel zien we bijvoorbeeld een prachtige wandkast waar het porselein in uitgestald staat. Ook Dutch Designers hebben een hedendaagse variant in hun collectie opgenomen. Zoals deze Steel Cabinets van JSPR.Ontwerper Edward van Vliet heeft zich ook laten inspireren door de Gouden Eeuw bij het inrichten van het NL Hotel Museumplein!Weelderige boeketten zoals in de Gouden Eeuw zijn ook in goed gedecoreerde interieurs te zien. Dit prachtige schilderij van Breitner bijvoorbeeld moet haast wel een bron van inspiratie zijn geweest voor de bos bloemen die ik laatst voor mijn verjaardag kreeg, gemaakt bij Nozili bloemisten. Ze geven perfect de weelde uit de Gouden Eeuw weer!Wat ons betreft mogen we vaker naar de Gouden Eeuw kijken, blijft een geweldige bron van inspiratie! Tenslotte nodigen we je nog van harte uit om naar ons event GOUDEN DAGEN te komen.

Laat je betoveren door de kleuren uit onze nieuwe kleurenkaart Gouden Eeuw tijdens de GOUDEN DAGEN in de sfeervolle ambiance van het Martinhuis, Lageweg 35 te Zeist.

Je bent van harte welkom op 13, 14 en 15 september van 10.00 tot 18.00 uur!


De GOUDEN DAGEN worden georganiseerd door Carte Colori, Interiors DMF en Duran Lighting & Interiors. Kwaliteit, luxe, kunst en creativiteit komen samen tijdens de Gouden Dagen. Laat je inspireren door de mooie combinatie van deze drie exclusieve merken. Een totaalbeleving met de verven van Carte Colori, de nieuwe collectie meubelen van Interiors DMF en lampen en accessoires van Duran Lighting & Interiors. Samen brengen zij de Gouden Eeuw naar een hedendaags interieur!

Op de Gouden Dagen serveren we heerlijke gouden zoetigheden van Roos (gegevens bij Carte Colori bekend) Graag tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten