maandag 27 januari 2014

Ga voor persoonlijke stijl in je interieur!

Hoe bereik je een echt persoonlijk interieur? Kom je ook vaak mooie interieurs tegen in de woonbladen? Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar in je eigen huis en hoe zorg je ervoor dat het een persoonlijk huis wordt en geen showroom? Kleur is het beste uitgangspunt voor de inrichting van je huis. 'Kleurkeuze is altijd persoonlijk’ en heeft weinig te maken met wat er op dit moment in de mode is. Gifgroen kan nog zo in de mode zijn maar het komt mijn huis echt niet in. Ik hoor vaak om me heen dat mensen het lastig vinden een eigen persoonlijke smaak te ontwikkelen. Mijn tip is om te beginnen met bewust om je heen te kijken. Wat vindt je mooi of spreekt je aan en probeer te bedenken waarom. Wat zijn je favoriete bloemen, stoffen, kleuren, vormen, enzovoorts.  Pak die stapel woonbladen en begin met het verzamelen van plaatjes die je mooi vindt, en dat hoeft niet alleen van interieur te zijn. Zo maak je een persoonlijke collage, een mooie basis!Ook een goed begin is om te kijken naar je eigen kledingstijl. Draag je een combinatie van warme tinten, koele tinten, kleurig of juist heel naturel? Neig je meer naar een klassieke kleding stijl, basic of juist heel uitgesproken? Dan heb je waarschijnlijk voor je huis dezelfde voorkeur. Je huis is immers je derde huid. Als je zelf vaak hele fleurige kleding draagt dan zul je voor je huis waarschijnlijk niet gaan voor natuurtinten. Wil je toch liever een professioneel kleuradvies? Let dan ook op wat je aan kleding aantrekt, een professional zal ook hier naar kijken om een inschatting te maken van je kleurvoorkeur.
Dus leg je kledingkast eens uit, ben je er blij mee? Voel je je er happy in? Dan is dit de basis voor je huis. Voor een echt persoonlijk huis kijk je natuurlijk ook naar de stijl van je huisgenoten. Wat dragen je kinderen voor kleding? Graag felle tinten of juist stoere tinten? Grote kans dat ze dit dan ook leuk vinden voor hun kamertjes!

Je kunt voor een wandje/kamer best een keer uit je comfortzone stappen om het interieur wat spannender te maken. Maar beperk dit tot een kleine ruimte of wandje, anders heb je het gevoel dat je in een hotel woont. Ook als je op jacht gaat voor meubels en accessoires geldt, volg je gevoel. Voelt het prettig in de interieurwinkel die je binnenloopt?  Wat doet deze omgeving met je? Het zegt een hoop. Kleur is vooral heel veel gevoel.

Kleurencombinaties:
Mensen die bij ons in de showroom komen vertellen me vaak dat ze het lastig vinden om kleurcombinaties te maken. Welke kleuren doen het goed bij elkaar en versterken elkaar in je huis. Ik kijk altijd naar de ondertoon in de kleur. Is deze bijvoorbeeld fris, combineer dan ook met frisse tinten en grijstinten. Maak bijvoorbeeld geen combinatie van goud,  warme oker  en spierwit maar gebruik meer de fris blauwe scandinavische tinten met wit. 

Foto afkomstig van by nord Copenhagen

Wel liever poedertinten?  Kies dan niet voor spierwitte accessoires maar ga voor zacht in kleur maar ook in structuur. 


Ga je meer voor warm witte tinten, kies dan voor grijs of groentinten waar een beetje bruin of rood in zit.Ik voeg aan mijn kleuren vaak een tipje zwart of omber toe om de kleuren wat meer sfeer te geven, nooit alleen één pigment. Wil je harde, pure kleuren, dan zul je dit in onze kleuren niet zo veel tegenkomen. Ik houd meer van natuurlijke, sleetse, zachte kleuren zonder dat het saai wordt natuurlijk. Zeker voor basiskleuren vind ik dit heel belangrijk. Het wordt snel al te uitgesproken op een muur, niet rustgevend genoeg. Te veel impulsen. Ik stop dit liever in de accessoires en bloemen. 

Omdat ik weet dat mensen kleurencombinaties lastig vinden heb ik er in de presentatie van onze verfkleuren bewust voor gekozen om kleurenkaarten te maken met verschillende kleuren die onderling goed met elkaar combineren.  Zit daar niet de combinatie bij die je eigenlijk zoekt. Kijk dan naar kleuren uit andere kleurgroepen die ook passen in de kleurgroep die je als basis neemt. Bijvoorbeeld: je hebt de  Maquillage kleurenkaart en je zoekt er een accentkleur in blauw bij?  Kijk dan naar de meest blauwe tint in deze kleurenkaart en neem deze als basis. Neem de Azzuro kleurenkaart erbij en kijk wat mooi combineert. Dan zie je dat  Alu Grigio en de Isola een mooie zachte match is, de rest is al weer vrij uitgesproken. Zo kun je dat  met alle kleuren doen. Staat de gekozen kleur mooi in de hele groep bijvoorbeeld Maquillage kleurenkaart dan past het waarschijnlijk ook mooi in je huis.Zoals ik al zei, kleur is de basis van je inrichting en dus ook de belangrijkste eerste stap naar een persoonlijk interieur. Uiteraard maak je het af met mooie meubels en accessoires.  De persoonlijke spulletjes zoals het brilletje van opa, een oud kastje (al dan niet voorzien van een nieuw verfje) of de lampenkampjes van oma (gezien bij het Haags Gemeentemuseum) geven je huis de finishing touch!

Bron foto: Haags Gemeentemuseum


Tips:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten