donderdag 20 juni 2013

De smaak van Venetië, La dolce vita

De prachtige oude bouwstijl van de huizen, de authentieke technieken, de smalle steegjes en gezellige pleintjes, het kleurgebruik, de geur van bloeiende planten en bloemen en de altijd aanwezige zon.... Nergens vind je zoveel sfeer als in de oude steden en dorpen rond de Middellandse zee.
Een stad als Venetië is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Aan de ene kant is het alsof de tijd er heeft stilgestaan, aan de andere kant zie je er kleuren die nu juist weer populair aan het worden zijn. Venetië is tijdloos, gaat door alle trends heen. Om de smaak van Venetië te proeven ga ik dan ook regelmatig terug naar deze mooie stad. Steeds weer zijn de prachtige kleuren een inspiratie voor me. Niet alleen de kleur van de huizen en al het moois dat je op de markten vindt maar ook de kleur van het water, nergens heeft het zo'n bijzondere kleur als in Venetië!

Om me onder te dompelen in die heerlijke Venetiaanse sfeer bezoek ik ook altijd een opera, alleen om er te zitten is al een feestje. Die prachtige stoffen en kleuren, een genot!
Bron: http://www.teatrolafenice.it

Een klassieker!
In de perzikentijd kun je her en der in Venetië verse Bellini bestellen,  een zomerdrank van prosecco en perzikensap. Voor wie het zelf eens wil maken: Neem dan voor 2 glazen 1 mooie zoet, rijpe witte perzik. Schil hem en pureer het vruchtvlees tot een gladde massa. Doe een framboos in ieder glas, doe de perzikpuree erbij en roer er 240 ml koude prosecco doorheen. Voor een mooie roze Bellini roer je er nog een theelepel gepureerde frambozen doorheen. Cin Cin! Het drankje deelt zijn naam met de 15de-eeuwse Venetiaanse schilder Giovanni Bellini. De kleur deed Giuseppe Cipriani, de bedenker van het drankje en eigenaar van Harry's Bar denken aan die van de kleding van een heilige op een schilderij van Bellini. Wist je overigens dat hier ook de Carpaccio vandaan komt? Speciaal bedacht door de kok van Harry's bar voor een edele dame die vanwege bloedarmoede geen gegaard vlees mocht hebben van de dokter. Het gerecht is dus eigenlijk een 'improvisatiemedicijn'  dat van origine uitsluitend bestaat uit rauw vlees met witte saus. Zelf een bezoek brengen aan Harry's bar? Ga dan naar Calle Vallaresso 1323.
Bron: http://www.maitaispicturebook.com
Nog een echte klassieker is Caffè Florian op het San Marcoplein, het oudste koffiehuis van Italië.  Casanova kwam er graag maar ook buitenlanders als Goethe, Richard Wagner, Dickens, Proust en Hemingway. In de negentiende eeuw werd Florian nog veel meer dan alleen een beroemd café-restaurant, hier waren de eerste exposities te zien van wat later is uitgegroeid tot de Biennale (de internationale kunsttentoonstelling). Ook in dit mooie café is het weer genieten van mooie kleuren, stoffen en muurschilderingen!
Mocht je trek krijgen dan zijn de Cicchetti (de Italiaanse variant van de tapas) een uitkomst. Heerlijke Cicchetti vindt je bij Vini al Bottegon (straatnaam: Rio San Trovaso). Een typische Venetiaanse wijnbars gerund door een enthousiaste Venetiaan en zijn zonen. Ik vond het lastig om te kiezen uit al dat lekkers! Geniet met een bordje vol lekkers en een fijn glaasje vino bij een van de vele bruggetje van prachtig Venetië! La dolce vita!

Tips:
 • Neem eens een kijkje op de Biennale, prachtige beeldende kunst!
 • Zeker een bezoekje waard is Hotel de Bain, prachtige sfeer!
 • Vergeet je niet te vergapen aan de enorm mooie vertrekken in het Palazzo Ducale, je weet niet wat je ziet! Aan de achterkant van het paleis verbindt de Brug der zuchten het paleis met de gevangenis.
 •  Ook mooi om even te bekijken is de basiliek van Santa Maria della Salute, prachtige kerk aan het zuidelijke uiteinde van het Canal Grande.
 • De omgeving van de Rialtobrug is erg leuk, leuke winkeltjes en de Rialto markt is ook zeker een bezoekje waard!
 • Om alvast in de stemming te komen bekijk je voor je bezoek aan Venetië natuurlijk eerst even de film 'de koopman van Venetië'!


1 opmerking:

 1. Fantastisch om te zien!!
  Ik krijg er al helemaal zin in, deze tips ga ik natuurlijk wel onthouden.
  Waarschijnlijk zal ik ontzettend veel foto's maken,
  het lijkt me zo mooi om het allemaal in het echt te zien!!

  Vriendelijk groet,

  Monica

  BeantwoordenVerwijderen