donderdag 16 mei 2013

Mediterrane sfeer van binnen naar buiten

Wat is er nu heerlijker dan die lekkere sfeer van Zuid-Europese landen niet alleen op vakantie maar ook in je eigen huis en tuin te kunnen ervaren. De sfeer van ontspanning en onthaasten. De ultieme mediterrane sfeer krijg je door dit niet alleen in je huis maar ook in je tuin door te voeren. Zelf heb ik de kleur Palladio zowel binnen als buiten op het terras. Wil je het wat opvallender kies dan voor de kleur Cipria. Houd je van zonnige kleuren maak dan een keuze uit de Ocre kleurenkaart voor een Toscaanse sfeer. Een Provencaalse sfeer creëer je door Biscotta op de muur aan te brengen en Lavendula op de kozijnen. Wil je geen donkergroen meer op de kozijnen, ga dan eens voor Nero, Graphite of Zinco. Krijtlak en Hoogglanslak zijn overigens zeer geschikt om op het houtwerk buiten te gebruiken.

In de tuin mooi gepleisterde muurtjes die je van kalkverf voorziet. Kalkverf is buiten prima te gebruiken, het is niet voor niets dat ze er in de mediterrane gebieden zoveel gebruik van maken. Een mooi strak muurtje met sfeer is het resultaat. Wil je de gemetselde muur nog wel kunnen zien, kies dan voor Kallei. Kalleien is een traditionele pleistertechniek waarbij de mortellaag met een grove borstel wordt aangebracht en in allerlei prachtige kleuren te verkrijgen is. Het resultaat is rustiek en de vorm van de steentjes en voegen blijft na afwerking zichtbaar. En leuke bijkomstigheid; vanwege het aanbrengen met een grove borstel is deze techniek ook uitermate geschikt voor de doe-het-zelver.
Borgo Vallone                                                                       
Bij een mediterrane tuin denk ik aan een schaduwterras met in dakvorm gekweekte bomen zoals plataan. Door het gebruik van onder andere grijsbladige beplanting, druiven als klimplant en grote kuipen gevuld met bijvoorbeeld Agapanthus of Laurier proef je de mediterrane sfeer. Natuurlijk mogen een vijgenboom of olijfboom niet ontbreken en lavendel zorgt voor een heerlijke Provençaalse geur. Kruidenplanten in verschillende aardewerkpotten zijn natuurlijk ook een must! Op de grond kun je denken aan een combinatie van beton en hout voor een rustige sfeer. Tegels geeft door de lijnen een onrustig beeld, split zorgt echter voor rust. Wil je je oude tegels graag een beetje verdoezelen? Dan is het buitentapijt echt iets voor jou! Mooie voorbeelden vindt je bij urbansandindians.com.

Bron: loveofrugs.wordpress.com


Als je niet zo’n grote tuin tot je beschikking hebt dan is een patiotuin een leuke oplossing.  Een patiotuin (Patio is Spaans voor “achtertuin” of “achterplaats”) is meestal afgeschermd door een muur of haag. De muren houden warmte vast en de stenen warmen snel op waardoor de patiotuin een mediterrane sfeer heeft. Met een houten vlonder tussen de beplanting en aardewerken kruiken en potten wordt de mediterrane sfeer compleet! Uitgekeken op je terracottapotten? Schilder ze dan eens met kalkverf in een andere kleur. Vooral als je patio op het noorden ligt, kies dan voor een iets warmere kleur of een kleur met Ocer erin zoals bijvoorbeeld Biscotta of Toscane. Dit is mooi te combineren met koele grijstinten op de kozijnen zoals bijvoorbeeld Zinco. Zo schijnt altijd de zon in je patio.


Bron: Borgo Vallone
 In je tuin zit je tegenwoordig niet meer, je woont er. En dus wil je ook je tuin mooi inrichten.  Je kunt denken aan houten tuinmeubelen in klassieke of robuuste stijl of gooi het over een andere boeg en ga voor kleur en organische vormen. Moroso is hier een prachtig voorbeeld van!  Combineer het met leuke kleine Marrokkaanse bijzettafeltjes met grote dienbladen en mooi glaswerk. Liever zelf wat samenstellen? Enige tijd geleden kwam ik op de beurs in Kortrijk de zitelementen van kurkachtig materiaal van Movecho tegen. Erg leuk natuurlijk effect door het materiaal, kleur en organische vormen.

Moon Moroso, midden: Wood sofa Moroso, rechts: Mrs. Rocha Movecho


De staande schemerlamp en leeslamp voor buiten zagen we al voorbij komen maar wat te denken van een mediterraanse kroonluchter voor buiten van het merk Fatboy. In een modern jasje gemaakt van hoogwaardig transparant keihard plastic en natuurlijk waterdicht.

Rockcoco van Fatboy

En ga je binnenkort naar het buitenland, vergeet dan niet om op de lokale markt zo’n leuke hangmat te scoren. Lekker mediterraans en nog een leuk souvenier ook!

Tips:
  • Veldzicht tuinmeubelen heeft Pinkster opendeurdagen
  • Pinksterfair in slot Zeist
  • Meer designinspiratie? Kijk eens op moroso.it (te koop via burikenburik.info) of movecho.pt
  • Eerst zien wat het effect van Kallei zien? Kijk eens bij onze dealer Parvani.
  • Heb je vergrijst teakhout dat niet mooi meer is, schrob het dan schoon met groene zeep. Wordt er mooi schoon van, voedt het hout en is nog milieuvriendelijk ook!
  • Naar italië voor inspiratie? Ga dan eens naar borgovallone.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten