woensdag 27 maart 2013

Breng kleur in de keuken!

Er is veel te zeggen over de keuken en er zijn natuurlijk verschillende situaties denkbaar die ieder een andere aanpak vergen. Heb je recentelijk een huis gekocht en is de keuken niet naar je smaak? Of misschien ben je na een aantal jaren gewoon uitgekeken op je keuken en wil je deze budgetvriendelijk upgraden? Wat vaak het meest storend is, is de kleur van de keuken, de kleur van de tegels aan de wand en op de vloer en het aanrechtblad. Om maar met het aanrechtblad te beginnen, die bepaald het "luxe gevoel" van de keuken. Zorg dan ook dat je hier niet heel low-budget gaat zitten maar bespaar liever op andere onderdelen van de keuken. Schilderen is hier meestal geen goede oplossing, vervangen is vaak het beste. Bij weinig budget kun je denken aan winkels als Ikea die ook aanrechtbladen verkopen die lijken op een betonlook of natuurstenen aanrechtblad en mooie kranen hebben die niet voor designkranen onder doen. Ook leuk zijn de landelijke porselein spoelbakken met bijvoorbeeld een houten aanrechtblad. Heb je wat meer te besteden dan kun je kiezen voor een mooie natuurstenen aanrechtblad wat je in laat meten om fouten te voorkomen.

Tegels en keukenkastjes zijn natuurlijk prima te verven. Stel je keukenkastjes of fronten hebben een lelijke profilering die je liever verdoezeld dan zou ik niet kiezen voor een lichte kleur maar een schaduwkleur zoals antraciet, zwart of midden grijstinten. Kies dan voor matte verf zoals de matte krijtlak. Een matte verf heeft meer de voorkeur dan hoogglans verf. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de tegels, hoe lichter de kleur hoe meer de structuur van de ondergrond opvalt. Wat betreft de vloer, mocht je deze niet willen verven denk dan eens aan bijvoorbeeld een mooie rustiek houten PVC vloer. Lijkt op en klinkt als een houten vloer maar is veel vriendelijker geprijsd.


Bron: Wonen Landelijk Stijl april-mei 2013/
Violier at Home
Stel de apparatuur en de basis van je keuken zijn van een goed merk en in prima staat maar de uitstraling is niet (meer) je smaak. De indeling van de keuken is goed en alle aansluitingen zitten op de juiste plek dan zit er niets anders op dan de keuken gedeeltelijk te renoveren. Lelijke tegels afbikken, keukenfronten en aanrechtblad vervangen. Je behoudt dan alleen de basis van je keuken. Begin bij het opbouwen van de keuken bij de vloer en stem daar de rest van de keuken op af. Mocht je vloerverwarming in je keuken willen hebben dan is dit het moment om dit te realiseren. Wat ik zelf mooi vind is om de keukenvloer in dezelfde kleur of kleurnuance als je aanrechtblad te doen. Dit geeft een mooi compleet beeld. Mocht je willen afwijken van dit idee en is je keuken grenzend aan je buitenterras dan is het soms leuk om dit door te trekken naar je keuken door op de grond in de keuken ook buitenklinkers te leggen. Een mooi voorbeeld hiervan is te vinden in de binnenkijkreportage bij onze dealer de Violier at Home. In dit geval is de keuken ansich zo neutraal gekozen in de kleur antraciet/zwart dat je met de vloer en styling van de keuken nog alle kanten op kunt zonder rigoureuze ingrepen te hoeven doen. Voor wat betreft de de muur, mooi strak stucen en daarna bewerken met bijvoorbeeld projectverf. Deze is gemakkelijk af te schrobben en dus zeer hygienisch en praktisch voor de keuken. Vind je kalkverf mooier kalkverf dan kun je vooral bij het kook- en aanrechtgedeelte een aantal lagen matte vernis over de kalkverf aanbrengen zodat dit prima schoongemaakt kan worden. Dit geldt overigens ook voor krijtverf. Of in het geval van een betonnen aanrechtblad is de combinatie met een wand van coristil (imitatie tadelakt) erg mooi.

Ga je het rigoureus aanpakken of heb je een nieuwbouw huis waar nog niets in zit dan kies je voor een compleet nieuwe keuken! Ga je voor modern strak of wil je een nieuwe keuken die eruit ziet alsof deze er al 100 jaar in zit? Mogelijkheden genoeg! Belangrijk bij het maken van een plan voor je keuken is om de sfeer van het huis als uitgangspunt te nemen. Heb je bijvoorbeeld een nostalgische sfeer in je huis, ik zou die sfeer
doortrekken naar de keuken zodat het lijkt alsof die keuken er al jaren in zit. In het geval van mijn eigen keuken heb ik een combinatie gemaakt van strak en de profilering die al in het huis aanwezig waren. En omdat je in bestaande huizen vaak een kleine keuken hebt, heb ik de wand tussen de keuken en de eetkamer doorgebroken voor een ruimtelijker effect. Ik heb ervoor gekozen om een kookeiland te plaatsen wat aan een kant een verbinding heeft met de muur zodat ik altijd sta te koken in de richting van de eetkamer waar het bezoek/familie zit. Wel zo gezellig! Wat betreft de kleuren heb ik er voor gekozen om de servieskast en omlijstingen in dezelfde kleur als het houtwerk in het hele huis te doen. Het spoelgedeelte en het kookgedeelte wilde ik graag op laten vallen en heb dan ook gekozen voor een afwijkende kleur. Heb je ruimte voor een diep aanrecht dan is het prachtig om een opstaand randje Nog een voorbeeld van een nieuwe robuuste keuken afgewerkt in een warme grijstint is dit project van de Stamkamer.
Bron: Wonen Landelijke Stijl 2009, Project van de Stamkamer.












Wat je ook doet, bedenk dat de keuken geen losstaand item in je huis is maar een  onderdeel van je huis. Ga voor een goed advies voor dit onderdeel van je huis, zodat je er nog jaren plezier van hebt!

Tips!
  • Het lijkt logisch om naar een keukenbedrijf te gaan om een keuken te kopen maar we raden aan om als je wat anders wilt toch eens te kijken naar een van onze dealers. Deze professionals vullen het net even anders in, logischer in combinatie met de rest van je huis en je inrichting. Bovendien kunnen ze het prachtig afstylen met prachtige serviezen en andere leuke items!
  • Leuk om af te stylen zijn grote houten broodplanken, gezien bij Hoffz. Leuk om brood op te doen maar ook kaashapjes zijn er leuk op.
  • Heb je geen ruimte voor een radiator verwarming, kies dan eens voor plintverwarming. Heerlijk voor je voeten als je voor je aanrecht staat!
  • Wil je kunst in de keuken dan is het leuk om te kiezen voor stillevens van fruit of groenten, vissen, etc. Of maak zelf een leuk stilleven met een kookboek, een broodplank, noten en wat artisjokken. Een etagère met fruit, groenten, noten en uien in dezelfde kleurnuances is ook altijd leuk!
Wil je nog meer tips voor een budgetvriendelijke make-over voor je keuken? Lees dan ook nog eens ons blogbericht Begin bij de basis van je huis deel 2, creatief omgaan met je budget.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten