donderdag 28 februari 2013

Je badkamer in stijl

De meest lastige ruimte bij een verbouwing of nieuwbouwhuis is vaak de badkamer, omdat je meestal met een beperkte ruimte te maken hebt. Ook bij aankoop van een bestaand huis is de badkamer vaak niet jouw smaak, maar verbouwen geeft behalve veel troep ook de nodige problemen omdat je altijd met aan- en afvoeren te maken hebt. Kortom als je ergens weloverwogen keuzes moet maken is het in de kleine badkamer. Een paar voorbeelden:
Kies je voor een ruime douche of een bad waar in gedoucht kan worden? Soms kun je het bad of jacuzzi in een andere ruimte plaatsen bijvoorbeeld de slaapkamer, zolder of souterrain waar je een soort wellness beleving creƫert.
Links: bron; Joyce Vloet  Rechts: bron: MTC nr. 4 2008
Bedenk of een dubbele wastafel echt nodig is,  een extra wastafel op de slaapkamer(s) kan ook een optie zijn.

Volgende vraag is wat ga je op de vloer leggen? Er zijn mooie imitatie natuurstenen tegels te koop die minder snel lelijk worden dan echt natuursteen. Als je toch voor natuursteen kiest probeer dan geen bijtende schoonmaakmiddelen te gebruiken. Houdt je van gietvloeren of tadelakt dan is dat natuurlijk ook prachtig, maar meestal wel prijziger dan tegels. Neem een vloerafwerking die ook in de douchehoek door kan lopen voor een ruimtelijk effect, tegenwoordig zijn er ook mooie tegels met het dessin van een houten vloer.

Rechter foto
Bron: Wonen Landelijke Stijl dec 2009/ De Stamkamer
Moeten de wanden nog gepleisterd worden? Gebruik dan bij voorkeur hydraulische kalk mortels, bijvoorbeeld van Unilit. Dit zorgt voor een ademende bacteriewerende laag en is om die reden veel geschikter voor vochtige ruimtes dan cementgebonden of gips stuc producten. In plaats van tegels kun je kiezen voor echt tadelakt. Heb je iets minder budget dan is de imitatie tadelakt, zogenaamd Coristil een optie. (let op Coristil is niet geschikt voor de douchehoek). Coristil kan in alle Carte Colori kleuren gemaakt worden. Vaak wordt gekozen voor de betonlook kleuren of kleuren uit de Pietra (=natuursteen) kleurenkaart. Mooi neutraal en perfect te combineren met natuurstenen wastafel, of kommetjes. Kalkverf kan ook gebruikt worden als wandafwerking in de badkamer (behalve in de douchehoek), echter wel oppassen met vetvlekken. Eventueel de wand achter de wastafels beschermen met matte vernis. Door de antiseptische en ademende werking van kalk krijg je veel minder last van schimmels dan van synthetische afsluitende verven. Het leukste van deze Italiaanse stucproducten vind ik dat het in elke sfeer toe te passen is: landelijk, design, Zen, modern, strak, romantisch, stoer, glamorous, sober, chic of klassiek. Je kunt er alle kanten mee op en met de juiste kleurencombi en afstyling wordt het nooit tuttig.

Foto rechts: douche met ingebouwde soundbox,
kleurenlichtshow en geurencapsules van Stone Compagny.
Om het sanitair compleet te maken zijn mooie kranen een must. Zelf vind ik strakke nikkel designkranen een mooie combi met onze stucproducten en kleuren. De nieuwste regendouches zijn zeer zuinig in gebruik en verder is de sky the limit op badkamergebied, wat dacht je van een ingebouwde geluidsbox, kleurenlichtshow en geurencapsules in je douchewaterval?

Het meest prachtige ontwerp heb ik gezien op de beurs in Kortrijk: een douchevloer gemaakt van 2 groten ronde versteend hout platen, zeer exclusief.
Vloerverwarming in de badkamer is echt een must in ons koude kikkerland, vraag goed advies want meestal is dit niet voldoende en moet er een (design) radiator bij om de ruimte voldoende te verwarmen.
Natuurlijk maak je de sfeer in badkamer compleet met leuke accessoires. Houdt je niet van kleffe douchematten kies dan eens voor een dierenhuidje.  Denk voor badkamerramen eens aan op maat gemaakte shutters. deze kunnen desgewenst gewoon in onze krijtlak gespoten worden. En vergeet niet om mooi licht te kiezen voor de badkamer, waterdichte plafondspots van N-light bijvoorbeeld.
Links: bron:Wonen Landelijke Stijl jan 2012/ De Stamkamer
Rechts: bron: Wonen Landelijke Stijl okt/nov 2012/ De Beukenhof

Ook mooie naturalia zoals schelpen, koralen en vissen doen het goed in de badkamer. Of wat dacht je van een mooie fles met geurstokjes om helemaal in de hamam-sfeer te komen. Mooie combi bij de tadelakt sfeer is naturel of gebleekt hout, bv een laddertje tegen de muur.

Bedenk dat de dag wordt begonnen en afgesloten in de badkamer, dus zorg voor een relaxte sfeer waarin alles perfect klopt!!

 Tips:
  • Heb je een hekel aan schreeuwerige shampooflessen e.d. koop dan wat mooie simpele flessen  met pompje en giet het gewoon over.
  • Hamam handdoeken, en accessoires passen mooi ook mooi in de sfeer. (bij Sissy boy homeland of bij Ottomania te koop, of gewoon in de soek op vakantie)
  • Strakke heldere lijnen, grote wand vullende spiegels, ton sur ton  niet te donkere kleuren en hangende wastafels en kasten maakt ruimtelijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten