zondag 27 januari 2013

Slapen in stijl!

In de vorige blogs hebben we het gehad over de basis van je huis, nu is het tijd voor de slaapkamers en hal. Voor de rust in je huis is het goed om de kleur die hebt gebruikt in de hal beneden door te voeren naar boven. Vergeet daarbij niet om ook het plafond mee te nemen in dezelfde kleur.

In je slaapkamer wil je heerlijk tot rust komen. Kijk voor je begint met het restylen van je slaapkamer goed naar de plattegrond en de lichtinval. Belangrijk ding om over na te denken is de plaats van je bed. Heb je veel schuine wanden of grote raampartijen? Dit bepaald welk soort bed voor de ruimte geschikt is. Probeer bij de plaatsing van het bed te denken aan een symetrie. Kun je links en rechts een nachtkastje kwijt? Hoe lopen de schuine wanden? Wat geeft bij binnenkomst van je slaapkamer een mooi symetrisch beeld?

Heb je geen mooie wand om het bed met headboard neer te zetten? Je kunt ook het bed wat naar voren plaatsen, een voorzetwand of plaat erachter kan de oplossing zijn.  Je kunt er schapjes in maken waardoor je geen nachtkastjes en headboard meer nodig hebt.  Of creëer een leuk hoekje door een half wandje voor een schuine wand te zetten.

Heb je veel schuine wanden, hoekjes en nisjes in je slaapkamer? Schilder dan het liefst alles in dezelfde kleur, een andere kleur accentueert deze dingen juist. Wil je graag iets accentueren schilder dan een afgebakend vierkant of vlak in plaats van een hele muur met hoeken. Dit geeft een veel rustiger beeld.
Bron: Wonen Landelijke Stijl Links: Pand 17 Rechts: N-Styling
Kijk voor de kleur naar de functie van de ruimte. Wat wil je wil laten opvallen en houdt daarbij de symmetrie in acht. Kies voor naturel-tinten op de muren, plafond en vloer.  Geen balken in een andere kleur, voorkom een lappendeken in je slaapkamer. Heb je lage plafonds, schilder deze dan mee. Heb je weinig licht in de slaapkamer en laat het ontwerp van de slaapkamer het toe, plaats dan eens op de wand tegenover het raam een grote spiegel. De ruimte lijkt er gelijk een stuk groter door!

Voor de aankleding van je slaapkamer ga je natuurlijk voor warmte! Op de vloer ligt tegenwoordig vaak hout of laminaat. Voor sfeer, warmte (aan je voeten) en een betere akoestiek  kun je denken aan een groot vloerkleed dat ruim onder het bed uit komt, schapenvachtjes/ huiden of lopers aan weerszijden van het bed. Heb je daar geen ruimte voor dan is mooie vloerbedekking in de slaapkamer natuurlijk ook een idee.

Bron: Stijlvol Wonen/ Interiors DMF
Kun je je bed mooi symmetrisch in de ruimte plaatsen dan kun je ook denken aan een contrast kleur zoals een Antraciet of donkere leemkleur. Een linnen achterbord al dan niet gecapitonneerd en een mooie klepbank in dezelfde linnenstof aan het voeteneinde van je bed is praktisch en geeft een warm effect.

Weten welke kleuren je onderling kunt combineren voor de aankleding van je slaapkamer? Kijk eens naar onze kleurkaart Betonlook of Les Lins welke kleuren elkaar mooi aanvullen.  Houd je van een wollige sfeer? Leg dan eens een mooie wollen deken of (imitatie)bont kleed op je bed. Voor de ramen van de slaapkamer wordt vaak gekozen voor shutters of transparante linnen vouwgordijnen in combinatie met dikke linnen sluitgordijnen. Heb je afwijkende formaten? Dan zijn shutters de ideale oplossing, deze kunnen in alle vormen en maten gemaakt worden.

Wat betreft verlichting zijn leeslampjes natuurlijk een must. Kies voor mooi warm licht, of in elk geval een basisverlichting met een dimmer erop zodat je deze naar je stemming kunt aanpassen. Spots vanaf het plafond zodat je deze kunt richten op bijvoorbeeld een mooie kast of kunstwerken. Wil je wel tv op de slaapkamer maar wil je hem niet zien? Kijk dan eens naar een kast aan het voeteneinde van het bed met een tv-lift erin. Zo kun je de tv mooi wegwerken als je niet kijkt.

Ga je verbouwen en is je slaapkamer die grenst aan de badkamer of een klein kamertje te klein? Betrek dan eens die ruimte bij je slaapkamer.  Zo kun je dan een hele mooie ruimte creëren door bijvoorbeeld een halve wand weg te halen daar je bed tegen aan te zetten en aan de achterzijde van deze wand de wastafels of een dressing creëren. Misschien heb je zelfs ruimte voor een bad in je slaapkamer.

Kinderkamers
        Bron foto rechts:Stijlvol Wonen/ Interiors DMF
De kinderkamers mogen wat uitbundiger, ze hebben naast slapen immers ook een speelfunctie. Kies voor een thema en kies van daaruit je kleuren en accessoires. Meisjes kiezen meestal voor roze en het liefst de kauwgomballen variant, is dit niet helemaal jouw keuze? Combineer deze kleur roze dan eens met bijvoorbeeld een stoere grijze kalkverf muur en een lief ouderwets bloemetjes behang of ga voor de middenweg roze en kies voor de kleur Glycine.

Een stoere jongenskamer creëer je met bijvoorbeeld de kleuren Zinco of Oliva,  in combinatie met sloophout en metaal. Of donkerbruin (Kokos of Truffel) met blauw (de medici, pessaro, hip).

Ga voor de verlichting niet voor heel klein maar hang bijvoorbeeld eens een leuke grote stoere metalen lamp boven de speeltafel of voor de meisjes een paar leuke brocante lampjes voor aan de muur. Opbergruimte creëer je eenvoudig door een leuke dekenkist of sloophoutenkist of rieten manden. Net wat bij je thema past.

Zorg voor een plek (prikbord of brocante bord) waar ze zelf hun kunstwerkjes op kwijt kunnen. Of maak een krijtbord in een leuke vorm.

Wil je geen standaard beddengoed voor de kinderkamer? Een dekbedovertrek in de kleuren van de kamer is zo zelf gemaakt. Koop leuke stoffen (beide zijden een andere stof om af te kunnen wisselen). Leuk idee om voor het poppenbedje hetzelfde beddengoed te maken! Zo slapen poppenmoeder en kind onder hetzelfde dekbedje!

Tips:
 • Wil je geen vlekken van kleine kinderhandjes op de wand bij de trap, kies dan niet voor kalkverf maar bijvoorbeeld krijtverf. Dit is niet vlekgevoelig. Of bescherm de kalkverf met matte vernis als je toch voor kalkverf wilt gaan. Zo kun je kalkverf ook op de kinderkamer gebruiken.
 • Voor de kleur van de trap geldt, wil je hem verbergen kies dan de kleur van de wand of vloer. Moet hij opvallen, kies dan een contrast kleur.
 • Kijk eens op www.interiorsdmf.nl voor prachtige bedden met linnen headboards.
 • Volg eens een workshop wol vilten bij www.thesoftworld.nl om zelf wat moois te maken voor op je slaapkamer.
 • Kijk voor inspiratie op sites van designhotels.
 • Laat eens een foto op mooi groot linnen afdrukken om betaalbare kunst op je slaapkamer te hangen.
 • Kijk eens op www.ixxi.nu voor aparte kunstige wandbekleding.
 • Maak zelf een headboard en bekleed het met imitatie dierenhuidenbehang van Elitis.
 • Alternatieven voor nachtkastjes; boomstammen in de blanke vernis zetten, footstool met groot dienblad erop, krukjes, stapel dikke boeken met een riem eromheen.
 • Een lekker geurtje op je slaapkamer zoals bijvoorbeeld van Rituals. Kies voor lavendel of vanille voor een rustige sfeer.
 • Mooi beddengoed hebben ze bij House in Style

Geen opmerkingen:

Een reactie posten