donderdag 20 december 2012

De kers op de taart: styling van je huis

Het grootste werk zit erop, nu is het tijd voor de kers op de taart.... het stylen van je huis! Hoe creëer nu die mooie totaalsfeer die je huis helemaal af maakt? Welke kleuren stem je op elkaar af en welke accessoires passen daar het beste bij?

Vaak heb je een kist met spullen met van alles wat, vazen, potten, fotolijstjes, waxinelichthouders, lampen... herken je er iets in? Bekijk dat gebeuren eens met een kritische blik. Wat kan er in de doos voor koninginnedag of kun je er een vriendin of tante blij mee maken? Andere spulletjes kun je misschien nog gebruiken in een andere ruimte en wat te doen met die spiegel die je eigenlijk helemaal zat bent? Met een likje verf is hij misschien nog her te gebruiken in een hal als je de rand in de kleur van de wand schildert geeft dit een subtiel effect en bovendien maakt het de hal ruimer en lichter. Een spiegel mag best wandvullend zijn, geeft meteen een wauw-effect.

Om het persoonlijk te maken is het natuurlijk wel leuk als je wat persoonlijke spullen toepast in de vorm van bijvoorbeeld familiefoto's, of een erfstuk. Maar het belangrijkste is wel dat je gaat kijken op welke plek ga ik wat hangen. Dus als je een mooi kunstwerk hebt wat je wel op wilt hangen maar wat niet meer past in de sfeer van je nieuwe ruimte, kijk dan of er een andere ruimte is in huis waar hij misschien beter op zijn plek is qua kleur en sfeer. Misschien een overloop. Want een kunstwerk dat niet past in de ruimte neemt veel aandacht weg in je interieur van de rest wat je met aandacht hebt verzorgd.Vaak worden foto's her en der op gehangen. Totaal niet in verhouding van de muur. Zet ze in groepjes, maak er mooie stillevens van bijvoorbeeld in een kast. Je maakt het extra persoonlijk door er bijvoorbeeld spulletjes bij te leggen die bij die persoon horen. Bijvoorbeeld een oud brilletje bij de foto van opa. Dat versterkt elkaar. Bij alles moet je eigenlijk denken waarom doe ik dit en hoe ga ik dat versterken.  Een beetje zoals ze in musea in een vitrine iets stylen, leuk om daar inspiratie op te doen trouwens. Er hoort een verhaal bij wat op die manier verteld wordt, dat kun je thuis ook.


 Of heb je mooie reisboeken en wat souveniers? In mijn eigen huis heb ik bijvoorbeeld een schapje gemaakt met vakantie spullen. Reisboeken, een Venetiaans masker en Murano wijnglazen. het hoeft niet precies te kloppen als het maar een beetje in de sfeer en kleur past. Dat maakt een interieur persoonlijker. Zo kan een kitsch-souvenier toch nog in de kast terecht komen naast de reisboeken. Het creëert diepte en spanning. Doe alles met een knipoog, niet te serieus!

De grootste fout die mensen vaak maken is kunstwerken te hoog op te hangen. Kijk wat de functie van de ruimte is, ga dan uit van ooghoogte en pak die lijn voor het ophangen van je kunstwerken.  Vooral niet te hoog. In de hal loop je dus is daar het perspectief weer hoger dan in de zitkamer.

Bron: Interiors DMF


Heb je veel kleine dingen in verschillende kleuren en vormen, probeer dan eens een groepje bij elkaar te maken. Op een smalle muur is een groepje van al die spulletjes in een mooie compositie erg leuk. Neem een stuk transparant papier in de grootte van de ruimte die je op de muur hebt, en leg daar de compositie neer. Gebruik verschillende dingen, een kettinkje, een tekening van je kind, een foto. Hoe meer verschillende vormen, hoe leuker het vaak is. Kijk er de andere dag nog eens naar of maak er een foto van en leg het een ander eens voor.

Links: Objecten van Sober & Chic    Rechts: Koralen van Jooh! Art & Interior
Stylen is niet alleen schilderijen en persoonlijke foto's. In mijn beleving horen daar ook objecten en driedimensionale dingen bij. Beelden, potten of groen, vooral niet te klein. Als je al iets met vaasjes wilt doen, zet er dan een boel bij elkaar en vooral niet symmetrisch. Of als je wel een symmetrische basis wilt, zet er dan links of rechts dan iets extra's bij. Organische dingen zoals planten, hout of takken zijn echt een must voor ieder interieur! En vergeet vooral de kaarsen niet!

Tips:
- Neem eens een kijkje bij groendecorateurs, ze zijn kampioenen in stylen!
   Zie onze website voor adressen.
- Kijk eens naar arthouse films, hier kun je veel inspiratie uit halen voor
  kleur en details.
- Een verzameling goedkope kleine lampjes bij elkaar geeft een groots effect.
- Zoek je aparte objecten uit de natuur?  Kijk dan eens op http://www.jooh-ai.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten