zondag 28 oktober 2012

Begin bij de basis van je huis (deel 2): Creatief omgaan met je budget

Je bent aan de slag gegaan met de basis van je huis. Naar de vloer is gekeken en daarop heb je de kleur van je wand afgestemd.  De verf zit erop en hoe nu verder om die mooie totaal sfeer te krijgen die jij zo graag wilt hebben? Passen de meubels die je hebt nog bij je nieuwe kleursfeer? Nu komt het aan op keuzes maken en die zijn natuurlijk gebaseerd op je budget.

Is je budget niet oneindig groot? Geen nood! Ook meubels zijn aan te passen in de nieuwe kleursfeer. Heb je een oude kast uit de familie die je zelf spuuglelijk vindt maar hij is toevallig van je schoonmoeder geweest? Of een handig meubelstuk wat totaal niet meer past in je nieuwe interieur? Met de juiste primers en verfsoort kun je elk oubollig meubelstuk omtoveren tot een persoonlijk design-item.  Zo had ik bijvoorbeeld een oud theekastje wat ik gerestyled heb tot een vitrinekast vol familie-erfstukjes. Persoonlijke spulletjes die gezien mogen worden krijgen op die manier een mooie plek binnen je interieur.

Eigen theekastje geschilderd met Corifondo en daarna met kalkverf kleur Leisteen.
Bovenzijde afgelakt met matte vernis voor bescherming.

Ik had een oude grenen tafel, best duur geweest, maar toch niet meer naar wens. Ik heb hem in de lengte doormidden gezaagd en heb er strakke pootjes aan de achterkant tegenaan gezet. Het tafelblad heb ik gewoon houtskleur gelaten, de onderzijde en de poten heb ik van kalkverf in de kleur Parel voorzien. Zo had ik twee leuke praktische sidetables en kon ik een nieuwe grote mooie eettafel kopen.
Foto sidetable afkomstig uit binnenkijkreportage At Home Is je eettafel nog wel naar wens maar ziet hij er niet mooi meer uit, dan geeft een nieuw verfje ook al snel een heel ander idee.

Of zoals dit geweldige bureau van Prinses Juliana wat ik tegenkwam op de tentoonstelling Dutch Design Orienbaum in Dessau. Aan dit oude bureau is een prachtige moderne twist gegeven. Doorgezaagd en bewerkt zodat er een nieuw uniek designstuk ontstaat. Geweldig idee wat zo zelf uit te voeren is!


 In het geval van een bank is het vaak lastiger om deze zelf op te knappen, of je moet heel goed kunnen stofferen, maar dat is in mijn geval niet zo. Mijn tip zou dan zijn, zoek op internet. Er zijn voor weinig geld vaak mooie meubels te vinden die perfect bij de nieuwe kleursfeer aansluiten. Het zelfde geldt trouwens ook voor lampen!

Heb je een keuken die kwalitatief nog goed is maar qua kleur niet meer je smaak, gebruik dan een goede primer en aflak in een mooie tint. Zet er een nieuw greepje op en je hebt voor weinig geld voorlopig een keuken die wel in je interieur past. Let op, ook spuuglelijke tegels kun je zo onder handen nemen met multi primer en vloerverf. Leuk om te werken met sjablonen van bijvoorbeeld recepten of verschillende tinten verf binnen de kleurlijn van je keuze. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk! Heb je voldoende opbergruimte, haal dan je bovenkastjes weg en hang een mooie dikke plank aan de muur waar je pronkstukken op zet. Ook een vitrinekast met aan de binnenzijde een andere kleur dan de buitenzijde kan je keuken heel bijzonder maken.

Ook leuk is om je salontafel eens te vervangen door een grote footstool met een groot dienblad erop. Of iets dat als kruk bedoeld is, of een stuk boomstam dat je in de epoxylak zet. Oude deur met pootjes eronder. Als het wat te bobbelig is, groot dienblad erop en het probleem is opgelost!

En zo zijn er nog tal van leuke dingen te bedenken, kijk eens kritisch naar je meubels en laat je creativiteit de vrije loop!

Nog een extra tip:
Kijk eens naar de website van Dutch Design Week Eindhoven, hier staan tal van geweldige ideetjes van onze Dutch Designers op!  Daar vind je trouwens ook de winkel van Piet Hein Eek, ook leuk om inspiratie op te doen.

Volgende maand weer nieuwe inspiratie en handige tips!1 opmerking: