donderdag 20 september 2012

Begin bij de basis van je huis....

 
Uitgekeken op de sfeer in je huis maar hoe pak je dit nu aan? Mijn advies: begin bij de kern van het huis.  De keuken is vaak onderdeel van je woonkamer en de hal moet je zien als de ader in het huis die het hele huis met elkaar verbindt… Belangrijk om dat eerst aan te pakken. De rest van de kamers volgen later wel. Per ruimte kun je kijken naar de functie van die kamer en welke sfeer je daar wilt creëren. Maar daarover in de komende blogs meer. Nu eerst de basis….

Waar ik zelf mee begin is te kijken naar de vloer. Het is letterlijk de basis van je huis. Ben je uitgekeken op je vloer geef hem dan eens een verfje. Iedere ondergrond is geschikt tegels, beton of hout. Kies voor een watergedragen verf want deze kan snel, gemakkelijk verwerkt worden en het is bovendien zonder rotzooi. ’s Morgens voorstrijken na 2 uur de eerste kleurlaag opzetten, de volgende dag de 2e kleurlaag en na een half uur tot een uur kun je op je sokken er al overheen lopen.Wil je hip en strak dan kun je kiezen voor antraciet, wit of koele grijstinten. Ben je meer voor landelijke sfeer dan zou ik voor zandkleuren of warme grijstinten kiezen. Voor alle andere sferen geldt kies niet voor extreme kleuren, dit bepaalt veel te veel de sfeer in je huis en die wil je er juist inbrengen met meubels en accessoires.

Bij de kleur van de vloer kies je een kleur voor op de wand, zo bouw je het op. Kies een mooie natuurtint van koel tot warm voor een mooie neutrale basis in je huis. Denk aan de lichtinval van je huis, heb je veel of weinig licht en natuurlijk de sfeer die je wilt hebben bepalen of je kiest voor lichte of donkere tinten.       Tips!

  • Kies je kleuren in de ruimte zelf bij daglicht en niet in buitenlicht.
  • Bij twijfel proefpotjes bestellen in verschillende kleuren en deze op een groot vel witpapier schilderen. Dan kun je ze op verschillende muren goed beoordelen want de lichtval is op alle wanden weer anders.
  • Het kleurstaal kun je op de vloer zetten zodat je goed kunt beoordelen of de kleur past bij je vloer.
  • Gebruik in donkere ruimtes niet altijd lichtere kleuren.Het kan ook juist leuk zijn om die intieme sfeer te benadrukken door dramatischere kleuren te gebruiken op bijvoorbeeld plafond en wanden.
  • Heb je lage plafonds,schilder dan het plafond mee in de kleur van de muur. Zo valt delaagte van het plafond minder op.
  • Gebruik kleurenkaarten ook om kleuren af te stemmen in je interieur. Deze kleuren op onze kleurkaarten versterken elkaar en zijn mooi in combinatie te gebruiken. In 1 groep zitten rustige basistinten en accentkleuren. Zo heb je een mooi basispalet voor je huis!


Volgende maand deel 2 van basis in je huis!


1 opmerking: