donderdag 31 oktober 2013

Waanzinnig Dutch Design!


Vaak denken mensen bij kalkverf aan landelijke interieurs maar in moderne design interieurs staat het ook echt prachtig. Of het nu heel strak is of juist vintage of misschien wel eclectisch… het geeft een mooi warm effect! Om inspiratie op te doen ben ik afgelopen week naar de Dutch Design Week geweest in Eindhoven. Wat hebben we toch een hoop talent in ons land! Prachtige voorbeelden gezien van hoe modern design in combinatie gebracht wordt met sfeer! Echt geweldig!

Natuurlijk kun je in een dag niet alle locaties bekijken maar wat ik bij Dutch Invertuals en het Klokgebouw heb gezien was in ieder geval al geweldig!
Leuk gesprek gehad met Dutch Designer Jasper van Grootel, oprichter van JSPR. Vandaag de dag bestaat JSPR uit een team van onafhankelijk designers en een productieteam dat het hart van het bedrijf vormt. Jasper gebruikt al lange tijd onze verven en het leek ons leuk om eens te kijken hoe we daar meer vorm aan kunnen geven…maar hierover later meer ;-) Carte Colori en Dutch Design gaan immers prima samen! In de productieruimte van JSPR weer prachtige dingen gezien, enorm inspirerend!










Op advies van Jasper nog even een kijkje genomen bij het Design Perron en toen per Mini-taxi door naar het Klokgebouw. Mini sponsort de DDW en rijdt met vrijwilligers rond tussen de verschillende locaties. Hartstikke leuk met een kunstwerk van een van de Dutch Designers op het dak!

















Eco
Wat opvalt is dat eco (nog steeds) erg hot is. Gelukkig maar want dat staat bij ons ook hoog in het vaandel ;-) Wat dacht je van deze prachtige KrantHout meubels, een nieuw materiaal bedacht door ontwerpster Mieke Meijer en ontwikkeld in samenwerking met en onder licentie van ontwerplabel Vij5. Het laat krantenpapier, dat van hout gemaakt is, weer tot hout terugkeren. Echt waanzinnig! Het ziet er uit als massief hout  maar als het doorgezaagd wordt zie je de verschillende lagen krantenpapier.














Of ‘Precious waste’ van ontwerpster Michelle Baggerman. Stof gemaakt van plastic zakken. Textiel gemaakt van dunne repen gebruikte plastic tassen die zijn gesponnen tot fijne garens en vervolgens met de hand geweven. Mooi en sterk materiaal dat geschikt is om nieuwe tassen van te maken die veel langer mee gaan, maar ook voor vele andere toepassingen. Hiervoor zijn geen chemicaliën, verhitting of zelfs elektriciteit nodig. Prachtig toch?!

 
 











Voor stopcontacten zag ik deze leuke Soft Sockets van Studio Lotte Douwes.
De vormen en kleuren refereren naar de natuur, de bron van onze energie.









Mooie potten van eierschalen (Eggpot van Shiwa Rashtian). De gebroken eierschalen, waarvan de Eggpot gemaakt is, worden langzamerhand door de plant opgenomen. Door de calciumrijke eierschalen, wordt de plant gevoed en beschermd.

















En in de trant van recylcing.. wat te doen met oude fietskettingen? Maak er een prachtige design lamp van. Niet alleen het object was prachtig om te zien maar ook de werking in de ruimte als de lamp aan is. Geweldig bedacht van Lolopalazzo!


















Of schalen en hanglampen van… koffiedik…
Raúl Laurí uit Spanje is de ontwerper van ‘decafé’, een nieuw materiaal gemaakt van gerecycled koffiedik. Decafé van Raúl Laurí heeft inmiddels al enkele prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. Zo won hij de eerste prijs bij de SaloneSatellite Awards 2012 in Milaan en brengt hij nu een handgemaakte collectie van lampen en schalen van gerecycled koffiedik op de markt.














Cradle to cradle
In de stand van Hoogeland stuitte ik op een bijzonder verhaal…
Vier jongens uit de grote stad kopen een oud boerderijtje op het afgelegen platteland in Groningen en richten de bouwval in als vakantiewoning. Om hun culturele hart recht te doen gaan ze het ook ter beschikking stellen als tijdelijk atelier voor kunstenaars. De eerste kunstenaar Guido Marsille krijgt het verzoek een badkamer te maken. Hij gaat op onderzoek uit naar Hoogelandse kenmerken; hij ontmoet de lokale bevolking, en speurt naar plaatselijke gebruiken en materialen. Het resultaat is een expositie in het plaatselijke openluchtmuseum, een lezingencyclus, en natuurlijk een nieuwe badkamer. Allemaal Cradle to cradle ontwerpen – oftewel hergebruik. Heel bijzonder!
Ga zeker een kijkje nemen in dit bijzondere huis in Groningen!














Wat ook opviel was Folklore en handwerk dat als trend werd gepresenteerd. Deed me gelijk denken aan de bijzondere aflevering van zomergasten van vorig jaar met als gast trend forecaster Lidewij Edelkoort. Ze had het over te terugkeer van Folklore en authentieke technieken… Deze aflevering niet gezien? Echt de moeite waard! http://programma.vpro.nl/zomergasten/seizoen-2012/lidewij-edelkoort.html








En natuurlijk niet alleen in materiaal maar ook in prints is de natuur veelvuldig te vinden…Mooie zachte naturel tinten en stoffen van Brunklaus Amsterdam bijvoorbeeld. Mooie prints van bos en natuurlijke tinten.











Tips:
  • Meer zien over de Dutch Designers? Kijk op http://www.dutchdesignweek.nl
  • Ook leuk voor de inspiratie is het Trendboek van DDW! Te krijgen via de site van DDW.
  • DDW is tijdelijk maar wil je het hele jaar door design bekijken? Ga dan eens naar de winkel van Piet Hein Eek in Eindhoven.
  • Ook zo'n mooie betonachtige wand die veel Dutch Designers gebruiken in hun presentatie maar geen betonnenmuur in je huis? Door 2 kleuren kalkverf (bijvoorbeeld leem en kiezel) te gebruiken krijg je een mooi effect.
  • Copper wordt nog veel gebruikt, ook door de Dutch Designers. Heb je geen geld voor echt design? Met een potje Carte Colori Copper metallicverf tover je je favoriete interieuritem om tot een designitem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten