dinsdag 4 december 2012

Creëer sfeer met stoffen en vloerkleden

Het grootste werk zit erop, de basis is bepaald. Maak het nu compleet door het afstemmen van je raambekleding, vloerkleed en kussen op je gekozen kleurstijl. Hoe pak je dit aan? Je begint bij de raambekleding. Moet je raambekleding functioneel of decoratief zijn of is het juist bedoeld om de akoestiek te verbeteren? Heeft het een functioneel doel dan is de vraag of het licht moet afsluiten of juist licht door moet laten voor een luchtig effect. Maar uiteraard kan het een ook best samengaan met het ander. Wat vaak gedaan wordt zijn vouwgordijnen in een transparante stof wat het licht heel mooi filtert en sluitgordijnen om het 's avonds echt af te sluiten.  In algemene zin is het zo hoe meer volume aan stoffen en vloerkleden en kussens je in je huis hebt hoe beter de akoestiek wordt.

Nu je weet welke functie je raambekleding heeft is het een kwestie van het kiezen van de soort stof en de kleur. Voor een landelijk effect wordt vaak gekozen voor dikke of dunne linnen stoffen met een geweven structuur en mat. Wil je iets meer glamour in je huis brengen dan kun je denken aan taftstoffen of (imitatie) zijdestoffen.

Als je iets meer budget hebt dan zou ik altijd aanraden om in elk geval de sluitgordijnen te voeren. Dit geeft een rijkere uitstraling en is isolerend en bovendien verkleurt en slijt de stof van de gordijnen minder. Ik vind het zelf altijd mooi om gordijnen ruim op de vloer te laten vallen. Voordeel daarvan is dat je geen rekening hoeft te houden met krimp of rek van de gordijnen. Nadeel is dat het sneller vies wordt.
 
Om te bepalen welke kleur het beste past in je huis moet je kijken naar waar zitten je ramen. Wil je ze laten opvallen kies dan voor een contrasterende kleur voor je gordijnen. Wil je de rest van je huis meer benadrukken? Kies dan voor een neutrale tint zoals naturel linnen, vlas of ecru-wit. Wees voorzichtig met dessins, je doet sneller te veel dan te weinig. In mijn beleving kun je accenten beter aanbrengen door accessoires en groen dan designs in je gordijnen. Deze zijn immers gemakkelijker aan te passen dan je gordijnen te vernieuwen.

Voor het aanbrengen van warmte in je huis zijn vloerkleden bijzonder geschikt. Ze zijn er in alle soorten en maten maar waar doe je goed aan? Hoe groot moet je vloerkleed zijn en ga je voor grof of fijn? Als je een vloerkleed onder je eethoek legt dan zou ik een geweven tapijt doen, niet te licht maar ook niet zwart want daar zie je alles op. Een materiaal wat makkelijk schoon te houden is is bijvoorbeeld wol. Het vloerkleed moet ruim om je tafel heen passen en schuif je je stoel naar voren en naar achteren dan moeten de poten van de stoel nog op het kleed staan. Soms helpt het om het op schaal even te tekenen.

Voor vloerkleden in de zithoek geldt, als het kleed niet te dik is dan gewoon gedeeltelijk onder de stoelen en de bank laten beginnen. Echt ruim zodat je hele zithoek op het kleed past. Is het een dik kleed, laat het dan voor je bank of stoelen beginnen. Deze staan anders zo scheef. Waar je ook nog voor kan kiezen natuurlijk zijn dierenhuiden.

Let wel op wat de kleur in de ruimte doet. Hoe meer de kleur van je tapijt (ton sur ton) bij de kleur van de vloer past hoe minder het opvalt en hoe ruimtelijker de kamer blijft. In het geval van een eikenhouten gebleekte vloer zou ik kiezen voor een lichte tint zoals de 332 uit onze collectie. Daar zitten warme en koele grijstinten in die alle kleuren in de ruimte met elkaar verbinden.
Vloerkleed in de kleur 332 bij de Stamkamer in Lieden















Verder kun je natuurlijk denken aan lekkere wollen plaids voor op je bank. Voor de basiskussens zou ik kiezen voor niet te kleine kussens in de kleuren van je interieur maar dan wel in een andere glansgraad. Ga ook hier voor ton sur ton.
Kussens ton sur ton in Martinhuis Interiors DMF















En onthoud voor alles in je huis.... less is more!

Tips!
  • Probeer verbindingen te maken door kleuren of dessins te herhalen of in een item terug te laten komen.
  • Denk groot, liever een groot en opvallend stuk dan veel petieterige dingetjes
  • Tegenstellingen maakt spannend: sober-chic, grof- verfijnd, glanzend-mat, uitgesproken-subtiel.
  • Persoonlijke spullen geven je huis een ziel.
  • Volg eens een workshop styling of moodboards maken.
  • Betaalbare kunstwerken kun je kopen op de AAF=  Affordable Art Fair
  • verzamelingetjes zijn leuk om bij elkaar te zetten, dus groepjes van te maken
  • zet permanent 1 mooie grote vaas (of pot) in je woonruimte en wissel afhankelijk van de seizoenen met grote takken. (bv lente bloemsem, najaar wilgenkatjes, winter takken met besjes)
  • 1 stapel grote boeken kan ook decoratief zijn naast de bank als bijzettafeltje. Hou je van een beetje van creatief?, spaar dan oude boeken, trek de kaften eraf en maak daar een mooie compositie van.
Volgende maand een nieuwe blog over het stylen van je huis!




1 opmerking:

  1. Leuk artikel met mooie foto's. Zitten toch een paar tips bij waar ik niet aan gedacht heb.

    BeantwoordenVerwijderen